Thursday 23 June 2011

udang+kacang panjang masak lemak cili api

ellloooo....lamanye xupdate blog...hehhehee...sbb asyik terlupe je amik gambo..tup tap da siap jee...adehh..xpe xpe..kali ni masak udang+kcg panjang masak lemak cili api..Sebenanye nak campur ngan daun pegaga pun sedap... so bahan-bahan tuk menumbuk iaitu cili api (mengikut kepedasan masing-masing) kunyit hidup, bwg merah sikit sangat2 (sbg perasa je)..tumbuk sampai lumat dan serai hanya diketuk dan daun kunyit di koyak2 kan saja...:) upss luper...asam keping 1 shj.

cara-caranya>>> letak sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan yg ditumbuk tadi bersama serai, asam keping.kacau sebati dan kemudian tambahkan air dan masukkan udang dan kacang panjang tersebut..Renehkan sampai kelihatan masak..masukkan santan (saya guna santan kotak shj) dan daun kunyit. Setelah mendidih, masukkan garam dan sedikit aji kalo suka...haa, dah masak da pun..terus snap dlm periuk (mendidih lagi)sbb takot luper nanti nak amik pic...

mesti ada yang tertanya-tanya naper tak letak halia...halia kalo guna ayam...tunggu je la nanti resipi ayam masak lemak cili api e.....:) ADIOS



No comments:

Post a Comment