Sunday 29 May 2011

Nasi Jagung

Bahan-bahan tuk buat nasi jagung ni..
  1. Beras basmathi (3cawan)
  2. 1/2 tin susu cair
  3. 7 cawan air
  4. 2 sudu besar rempah beriani
  5. 1sudu besar gula
  6. Garam secukup rasa
  7. 1 tin jagung kering
Bahan-bahan untuk dikisar dan ditumis
>> 5ulas bwg merah, 3ulas bwg putih, sedikit halia
>> 3sudu besar minyak sapi dan 1 sudu besar minyak jagung
>> Bunga lawang, buah pelaga, kayu manis

CARA-CARANYA>> Beras dibasuh bersih dan masukkan air. Ketepikan.Panaskan minyak sapi dan minyak jagung dalam kuali. Masukkan semua bahan untuk menumis dan tumis sehingga naik bau. Kemudian letak rempah nasi beriani, jagung,susu cair, garam,gula dan gaul sehingga sebati. Kemudian alihkan ke periuk nasi dan tanak seperti biasa.Apabila mendidih gaul lagi sehingga rata. Kemudian guna teknik yg sama seperti nasi tomato. Apabila nasi lambat kering, kukuskan ia.Jangan lupa alas dengan aluminium foil ok..





No comments:

Post a Comment