Wednesday 25 May 2011

Egg Tart

Hai gurlss...arini kita belajar tuk buat EGG TART k...utk pastrynya, bahan-bahan seperti :
  1. 125gm butter
  2. 63gm gula icing
  3. 250gm tepung gandum
  4. 1 biji kuning telur
  5. 1/2 suu esen vanila
  6. 1 sudu besar air suam

 
Campurkan semua bahan-bahan tersebut dan gaulkan sehingga sebati dan ketepikan sekejap.


Sementara menunggu pastry tu...buat inti telur tu...Bahan-bahan :-
a) 250ml air dan 125gm gula >>> direbus dan dibiarkan sejuk
Kemudian, campurkan 5 biji telur dan 1 sudu susu tepung. Kacau sehingga sebati. Ketepikan
Kemudian pastry tadi tu letak di acuan tart (xkira la saiznya samada besar atau kecil). Bakar pada suhu 180'c selama 25 minit atau sedikit keperangan2an.

Kemudian, keluarkan sekejap dan tuangkan inti telor tadi ke dalam pastry tersebut dan bakar lagi sehingga masak.



Ni la rupa egg tart bila da masak....So selamat mencuba k..Kalau nk lebihkan pastry tu, tambahkan bahan-bahan tersebut..

No comments:

Post a Comment